Unul din trei studenţi şi angajaţi sub 30 de ani susţine că internetul este o resursă fundamentală, alături de apă, aer, mâncare şi adăpost, potrivit unui studiu CISCO privind importanţa internetului în rândul tinerilor.
De asemenea, mai mult de jumătate dintre cei 2.800 de respondenţi din 14 ţări care au participat la studiu au recunoscut că nu pot trăi fără internet, procentul fiind mai mare în rândul tinerilor angajaţi (sub 30 de ani) decât în rândul studenţilor (62%, respectiv 55%).
Patru din cinci tineri sunt convinşi că internetul este un mijloc de subzistenţă. Totodată, mai mult de jumătate dintre respondenţi spun că internetul este "o parte integrantă a vieţii".
Acelaşi studiu indică şi faptul că smartphone-urile ar putea surclasa computerele în preferinţele tinerilor, în condiţii în care, în prezent, 19% dintre persoanele chestionate folosesc cu precădere un smartphone, în timp ce 20% preferă un computer. Două treimi dintre studenţi (66%) şi mai mult de jumătate dintre angajaţii tineri (58%) declară că un dispozitiv mobil (laptop, smartphone, tabletă) este "cel mai important obiect tehnologic din vieţile lor".
În România, la sfârşitului anului 2010, existau în jur de 13 milioane de conexiuni de acces la internet, dintre care doar 23%, respectiv 3 milioane, erau conexiuni de acces la internet în bandă largă la puncte fixe, adică internet de mare viteză, prin cablu, potrivit datelor Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM).
Internet vs. prieteni
Doi din trei studenţi aleg internetul în defavoarea unei maşini. În jur de 40% dintre studenţii chestionaţi consideră că internetul este mai important decât muzica, prietenii sau întâlnirile romantice. De asemenea, unu din trei studenţi preferă să-şi petreacă timpul pe reţelele de socializare în defavoar