O veche vorba spune ca romanul s-a nascut poet. Tinand cont de traditia indelungata in ale aeronauticii, romanul mai degraba s-a nascut aviator. Pentru a exemplifica, il aducem in fata pe Constantin Cantacuzino, un as care a obtinut mai multe victorii aeriene decat oricare alt pilot american, britanic sau sovietic.
Constantin "Bazu" Cantacuzino, asul aviatiei de vanatoare romanesti (I)
Dupa ce se insanatoseste este inclus din nou in Grupul 7 vanatoare, dar de aceasta data cu misiunea de a apara Bucurestiul de raidurile americane si doboara pe 15 aprilie primul bombardier B-24 Liberator.
Escadrila sa este mutata apoi in Moldova, pentru a se opune din nou aviatiei sovietice, dar lupta si impotriva avioanelor americane, ce aveau un coridor prin zona de actiune a escadrilei.
Cu aceasta ocazie are sansa de a dobori un P-51 Mustang, pentru care "Bazu" avea o deosebita apreciere.
Pana pe 23 august isi continua victoriile in fata fortelor aviatice sovietice si americane, ca apoi sa urmeze cele germane. Escadrilele 7 si 9 au fost readuse in capitala pentru a ocroti orasul de raidurile Axei, iar Cantacuzino doboara cateva Heinkel He 111.
Eliberarea prizonierilor americani de razboi
Cea mai cunoscuta misiune a sa a fost aterizarea in orasul italian Foggia, cucerit de americani in octombrie 1943. Avionul Messerschmitt aterizeaza inspre totala surprindere a pilotilor americani. Din el, un zambitor Constantin Cantacuzino se ridica anuntand ca are o surpriza pentru ei.
Locotenent colonelul James Gunn, cel mai inaintat in grad ofiter american, luat ca prizonier de razboi de armata romana, este scos din avion. Acesta a reprezentat startul unei operatiuni de salvare unice in razboi, peste 1.200 de aviatori americani fiind eliberati si transportati pe cale aeriana dinspre Romania catre Italia.