Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, şi secretarul de stat Bogdan Aurescu au prezentat vineri textul Acordului între România şi Statele Unite ale Americii privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al Statelor Unite în România.
UPDATE 3 "Atunci când îţi asumi găzduirea unui scut antirachetă ai beneficii şi riscuri care oricum descind din apartenenţa la NATO. Poţi să fii şi ţină! Riscuri şi vulnerabilităţi la adresa spaţiului european şi, mai ales în S-E, care este mai apropiat de Orient, există!", a afirmat secretarul de stat, Bogdan Aurescu.
Potrivit acestuia, "actorii statali sau non-statali (organizaţii teroriste nr.) au printre preocupările lor să doboare aceste obiective, cum este scutul".
UPDATE 2 Secretarul de stat în MAE Bogdan Aurescu, cel care a condus echipa de negociere cu SUA pe tema scutului antirachetă, a prezentat principalele dispoziţii ale Acordului:
- România nu-şi va asuma răspunderea pentru niciun prejudiciu sau pentru nicio pretenţie în legătură cu un astfel de prejudiciu, cauzat în afara teritoriului României de elemente ale Sistemului de Apărare împotriva Rachetelor Balistice al Statelor Unite în România. Excepţia o reprezintă cazul în care astfel de prejudicii sunt rezultatul acţiunilor sau neglijenţei României.
- Numărul membrilor forţei Statelor Unite desfăşuraţi în Bază (de la Deveselu n.r.) în mod obişnuit va fi de aproximativ 150 de persoane, iar împreună cu partea civilă poate depăşi 500.
- Reprezentantul de rang înalt al Statelor Unite va avea autoritate exclusivă asupra activităţilor şi operaţiunilor de la Deveselu.
- Baza şi personalul militar şi civil român aflat în Bază vor fi sub comandă română exercitată de către un reprezentant al forţelor armate române.
- Atribuţiile comandantului român: va consilia în legătură cu rel