Părinţii şi unii profesori ar prefera ca elevii să vină la şcoală îmbrăcaţi standard, însă adolescenţii consideră că hainele reprezintă o formă de exprimare a personalităţii. Aşa cum au arătat prin vestimentaţia afişată la a treia ediţie a Paradei Elevilor Bucureşteni, tinerii spun cu hotărâre „nu“ uniformei.
Discuţia se reaprinde la fiecare început de an şcolar. Regula e ca fiecare şcoală să aibă un element particular: uniforma, o eşarfă sau un ecuson, care să fie purtat în permanenţă de elevi. Şi politicienii îşi amintesc din când în când de această chestiune şi mai înaintează câte o propunere legislativă privind obligativitatea purtării uniformei şcolare. Ultima iniţiativă de acest fel aparţine deputatului PDL Cezar Preda, a fost depusă în februarie şi a fost respinsă recent de Parlament.
2. Liceenii de la UCECOM şi-au creat singuri costumele
Argumentele sunt de fiecare dată aceleaşi: uniforma dizolvă discrepanţele sociale, induce mândria apartenenţei şi stimulează performanţa. Vederile politicienilor sunt însă contrazise în stradă de elevi. Adolescenţii sunt de acord să poarte un însemn al şcolii de care aparţin, dar nu o uniformă.
3. Adolescenţii au scandat numele şcolilor
Îmbrăcaţi în tricouri cu însemnele şcolilor, în costume create de ei sau în ce-au găsit mai bun pe-acasă, adolescenţii au venit la Parada Elevilor Bucureşteni, unii dintre ei pentru prima dată.„Pentru noi e primul an şi nu ne-am pregătit. Uniforme nu avem, doar nişte insigne, dar şi pe astea le-am uitat acasă", spune Iuliana Dumitrescu (13 ani), de la Şcoala nr. 156, sectorul 6.
4. Fetele au făcut parada modei
Elevii de la Colegiul Tehnic Energetic au purtat cravate roşii cu stema liceului, iar cei de la Colegiul UCECOM „Spiru Haret" aveau costume de domniţe şi cavaleri medievali. „Noi am venit să arătăm lumii ce f