Ziua Veche va prezintă Acordul semnat de România şi SUA (DOCUMENT) în privinţa scutului antirachetă de la Deveselu. Secretarul de stat în MAE Bogdan Aurescu a prezentat vineri principalele dispoziţii ale Acordului.
Bogadn Aurescu a condus echipa de negociere cu SUA pe tema scutului antirachetă. Discuţiile s-au purtat circa un an, documentul fiind semnat, la 13 septembrie, de Teodor Baconschi şi Hilary Clinton.
“Prezentul Acord este încheiat pe o perioadă nedeterminată şi va intra în vigoare în conformitate cu legile interne ale fiecărei Părţi şi la data primirii ultimei notificări scrise prin care Părţile se informează reciproc, prin canale diplomatice, că toate procedurile interne necesare pentru intrarea în vigoare a prezentului Acord au fost îndeplinite”, se precizează în document. “Prezentul Acord poate fi denunţat în orice moment de către oricare dintre Părţi printr-o notificare scrisă transmisă celeilalte Părţi care-şi va produce efectele în termen de 2 ani de la data comunicării acesteia”, mai prevede documentul.
Baza de la Deveselu va rămâne în proprietatea şi sub jurisdicţia suverană a României, iar SUA vor avea autorizate accesul şi utilizarea acesteia cu respectarea legislaţiei române, se arată în textul Acordului privind scutul. Tratatul prevede că baza de la Deveselu “este sub jurisdicţia suverană română şi proprietatea României”. “România va păstra proprietatea şi titlul asupra Bazei”, se arată în document.
Acordul prevede totodată că “forţelor Statelor Unite le vor fi autorizate accesul în Bază şi utilizarea acesteia cu respectarea deplină a legislaţiei române”. “România va asigura, conform legislaţiei române în vigoare, ca folosirea suprafeţelor de teren din jurul Bazei să fie conformă cu operarea Facilităţii şi a Sistemului de Apărare împotriva Rachetelor Balistice al Statelor Unite în România“.
“