Muzeul Memorial al Holocaustului din Transilvania de Nord, din localitatea Şimleu Silvaniei, va fi reabilitat în cadrul unui proiect în valoare totală de 170.000 de dolari. "Lucrările sunt finanţate de către Federaţia Comunităţilor Evreieşti, împreună cu Joint România, Asociaţia Memorială Hebraica şi constau în refacerea structurii tavanului şi acoperişului pentru a salva clădirea muzeului şi instalaţiile de încălzire pentru ca muzeul să fie funcţional şi iarna", a declarat Daniel Stejeran, directorul Muzeului Memorial al Holocaustului. Lucrările vor dura cinci luni. Muzeul este dedicate memoriei evreilor din Transilvania de Nord, ucişi de Ungaria horhystă şi de Germania nazistă.
Clădirea are nevoie de reparaţii
Daniel Stejeran a adăugat că anterioara reabilitare a fostei sinagogi din Şimleu Silvaniei transformată în muzeu a fost în 2004 şi a vizat schimbarea geamurilor, tencuirea exteriorului şi schimbarea ţiglei acoperişului, însă în prezent au apărut crăpături în pereţi care necesită reparaţii.
Colecţiile şi exponatele din muzeu vor fi mutate temporar, pe perioda realizării lucrărilor, în clădirea fostei Şcoli Evreieşti din Şimleu Silvaniei. Inaugurat în 2005, Muzeul Holocaustului din Şimleu Silvaniei este găzduit în vechea sinagogă a oraşului, construită în a doua jumătate a secolului al XIX-lea.
Înainte de cel de-Al Doilea Război Mondial, în Sălaj trăiau circa 14.500 de evrei, dintre care 1.300 în Şimleu Silvaniei. Doar 10% dintre ei au supravieţuit ghetourilor şi lagărelor de concentrare.
Muzeul Memorial al Holocaustului din Transilvania de Nord, din localitatea Şimleu Silvaniei, va fi reabilitat în cadrul unui proiect în valoare totală de 170.000 de dolari. "Lucrările sunt finanţate de către Federaţia Comunităţilor Evreieşti, împreună cu Joint România, Asociaţia Memorială Hebraica şi constau în refacerea structurii tavanului şi ac