Arheologii Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia au finalizat prima etapă a cercetărilor arheologice din perimetrul Parcului Custozza. Aşa cum era de aşteptat, în zonă au fost descoperite vestigii de o deosebită importanţă, fapt ce îi determină pe reprezentanţii instituţiei de cultură să ia tot mai mult în considerare amenajarea unui parc arheologic vizitabil, în detrimentul piaţetei publice prevăzute în proiectul administraţiei locale.
Pentru prima dată în istoria locului, au fost scoase la iveală dovezi clare despre existenţa clădirii comandantului castrului, ziduri de incintă şi axe de circulaţie din epoca romană, iar marea surpriză a arheologilor a fost faptul că toate aceste vestigii se află într-o incredibilă stare de conservare.
Directorul adjunct al Muzeului Naţional al Unirii Alba Iulia, Constantin Inel, a semnat un raport pentru luna septembrie 2011, privind stadiul cercetărilor arheologice de evaluare din Parcul Custozza. Din colectivul de cercetare privind acest obiectiv fac parte: Nicolae Gudea, Gabriel Tiberiu Rustoiu, Constantin Inel, Ovidiu Oargă, Anca Timofan, Ana Maria Duna, Călin Adam.
“În perioada 20 august- 22 septembrie 2011 s-a trasat şi executat o primă secţiune transversală de cercetare peste parc (notată S I p) de la str. Mihai Viteazul la str. N.Iorga, lungă de cca 80,00 m şi lată de 3,00 m. Ca reper au fost luate postamentele găsite pe str. Al. Sterca Şuluţiu lângă zidul cazărmii pe de-o parte, iar pe de altă parte zidurile marcate la nivelul dalajului pe str. M. Viteazul”, se arată în raport.
Noi elemente din clădirea comandantului castrului: Se conturează planul castrului roman
Pentru prima dată în istoria locului, arheologii susţin că s-au găsit elemente sigure ale clădirii comandamentului castrului (principia), iar, reunind descoperirile arheologice pentru epocă romană, realizate pe parcursul acestui