Anxietatea, oboseala cronică, infecţiile respiratorii şi insomnia sunt doar câteva dintre neplăcerile pe care le poţi trata folosind uleiuri esenţiale de plante. Există peste 40 de esenţe aromatice cu acţiune terapeutică, ce pot fi utilizate pentru masaj, baie sau pentru inhalaţii.
În aromaterapie se folosesc uleiuri aromatice cu o concentraţie mare de esenţe distilate din plante, multe dintre ele având proprietăţi antistres şi antimicrobiene. Una dintre cele mai uzuale metode de folosire a acestor esenţe este inhalaţia, indicată mai ales în răceli, pentru desfundarea nasului şi pentru uşurarea respiraţiei. De asemenea, uleiurile esenţiale se folosesc adesea şi pentru masaj, caz în care ele se combină cu alte tipuri de ulei, pentru baie sau pentru a înmiresma atmosfera dintr-o încăpere.
„Pentru masaj, se adaugă între două şi cinci picături de ulei volatil într-o lingură de ulei vegetal, cum este cel de măsline. Se pot face masaje cu aceste combinaţii o dată sau de două ori pe săptămână. Băile cu ulei trebuie să dureze circa 15 minute, iar pentru aceasta se adaugă circa cinci picături de ulei în apa din cadă", recomandă medicul Ruxandra Constantina, apifitoterapeut cu competenţe în reflexoterapie de la Clinica Med-As din Bucureşti.
Efect relaxant dovedit
Uleiurile esenţiale de lavandă, melisă, mentă, lămâie, mandarin, salvie, trandafir, ylang-ylang, iasomie, ginseng chinezesc şi de rozmarin sunt recunoscute pentru proprietăţile lor relaxante şi sedative. În plus, uleiul esenţial de iasomie şi cel de trandafir au şi efecte afrodiziace, tonice şi revigorante, înlăturând oboseala şi stările depresive. De ajutor în caz de depresie este şi uleiul esenţial de conifere (brad, molid sau pin) şi cel de busuioc. „Aromaterapia cu uleiuri esenţiale ajută în stări de tensiune psihică prin faptul că echilibrează starea emoţională şi reduce ten