Anual, circa 300 de rău-platnici sunt daţi în judecată de asociaţiile de proprietari. Potrivit magistraţilor, ei nici nu catadicsesc să se prezinte la proces, darămite să mai achite sumele restante. Datoriile rău-platinicilor însumează sute de mii de lei, ajungându-se până la evacuarea lor din apartamente.
Criza economică, dar şi refuzul unora de a achita cheltuielile de întreţinere, provoacă nemulţumiri printre brăilenii care locuiesc la bloc şi care se trezesc fără apă caldă şi căldură, din cauza restanţierilor.
„Majoritatea rău-platnicilor au de unde plăti. Amână şi se trezesc că nu mai pot face faţă. Da, sărăcia, şomajul, lipsurile sunt de vină. Dar există soluţii. Nu e normal să stea un pensionar în apartament cu patru camere, singur, când se poate mulţumi cu o garsonieră. Cheltuielile vor fi mult mai mici", a precizat preşedintele Federaţiei Uniunea Asociaţiilor de Proprietari Brăila (FUAP), Marian Covache.
Numai FUAP - care reuneşte 230 de asociaţii de proprietari din Brăila - a acumulat datorii de sute de mii de lei la furnizorii de utilităţi, din cauza rău-platnicilor.
Aruncaţi în stradă, pentru 20.000 de lei
Anual, la Judecătoria Brăila sunt înregistrate în jur de 300 de dosare cu rău-platnici. Altele, sunt pe rol din anul precedent. La un moment dat, un singur judecător avea de furcă, concomitent, cu zece astfel de dosare, la o singură şedinţă de judecată.
Dacă sentinţele rămân definitive, se ajunge până la evacuarea datornicilor.
Cei patru membri ai familiei Ciornei, spre exemplu, locuiau cu chirie la stat, în cartierul Hipodrom şi au fost acţionaţi în judecată, pentru datorii de 20.000 de lei. La începutul lunii septembrie, au fost daţi afară din casă, cu executorul judecătoresc.
„Ne-au dat afară cu copii cu tot, nu pot decât să plâng", a spus, plângând, Mariana Ciornei.
Doar prin intervenţia viceprima