Preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, face vineri pasul decisiv spre înfiinţarea statului palestinian. El se întâlneşte cu secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, pentru a-i înmâna cererea de adeziune a unui stat palestinian la Organizaţia Naţiunilor Unite. În ciuda presiunilor internaţionale, palestinienii merg până la capăt.
Trimisul special RFI, Frédérique Misslin
Preşedintele Autorităţii Palestiniene este aşteptat să se exprime vineri după-amiază de la tribuna Adunării Generale a ONU, urmat un pic mai târziu de premierul israelian, Benjamin Netanyahu. Duelul este aşadar anunţat.
Eforturile americane au fost inutile. Secretarul american de Stat, Hillary Clinton, a recunoscut eşecul: "Indiferent ce se întâmplă vineri, noi rămânem concentraţi pe ziua următoare". "Ziua următoare" e de fapt un mod de a spune că nu va avea loc un vot imediat în Consiliul de Securitate al ONU, asupra cererii privind recunoaşterea statului palestinian.
Procedura poate dura mai multe săptămâni. Statele Unite au anunţat deja că vor uza de dreptul lor de veto. Chiar şi fără acest veto american, cererea palestiniană trebuie validată de nouă din cei 15 membri ai Consiliului de Securitate al ONU, pentru a fi aprobată.
Care este raportul de forţe din Consiliul de Securitate al ONU?
Pentru moment, cinci membri ai Consiliului de Securitate susţin oficial demersul palestinian. China, Rusia, Brazilia, Libanul şi Africa de Sud vor ca Palestina să devină un stat cu drepturi depline.
Statele Unite s-au opus cu înverşunare proiectului privind recunoaşterea statului palestinian. Columbia, care face parte din Consiliul de Securitate al ONU se va abţine. O poziţie ce convine americanilor. Delegaţia palestiniană la ONU afirmă că trei membri sunt sub presiunea SUA pentru a vota împotrivă: Bosnia, Gabon şi Nigeria.
Apoi sunt stat