Secretarul de stat Bogdan Aurescu a prezentat, vineri, acordul cu SUA privind scutul antirachetă, explicând că acesta asigură o securitate sporită pentru România, ţară care ca orice stat membru NATO are nu numai beneficii, dar şi responsabilităţi şi care poate fi şi ţintă, informează Mediafax.
"Acest acord asigură în sine o securitate sporită pentru România. Este evident că, în calitate de stat membru NATO, avem nu doar drepturi, dar şi obligaţii, avem nu doar beneficii, dar şi riscuri. Este evident că, atunci când faci parte din această comunitate de valori, poţi fi şi ţintă, cu atât mai mult atunci când îţi asumi responsabilităţi suplimentare", a explicat Aurescu.
El a subliniat că "articolul 5 din Tratatul Atlanticului de Nord - principiul responsabilităţii pe care acest articol îl prevede - arată că dacă orice stat, fie că e vorba de SUA sau de orice alt stat, este supus unui atac armat, România trebuie să intervină".
"Obligaţia noastră există indiferent de faptul că pe teritoriul nostru există acest sistem. Cu atât mai mult, valoarea contribuţiei României trebuie apreciată la justa ei valoare", a spus Aurescu.
Secretarul de stat a precizat că răspunsul este acelaşi şi dacă ameninţarea vine de la actori non-statali.
Acordul încheiat de România şi SUA privind amplasarea elementelor scutului antirachetă la Deveselu a fost făcut public vineri.
Secretarul de stat în MAE Bogdan Aurescu a condus echipa de negociere cu SUA pe tema scutului antirachetă. Discuţiile s-au purtat circa un an, documentul fiind semnat, la 13 septembrie, de Teodor Baconschi şi Hillary Clinton.
Secretarul de stat Bogdan Aurescu a prezentat, vineri, acordul cu SUA privind scutul antirachetă, explicând că acesta asigură o securitate sporită pentru România, ţară care ca orice stat membru NATO are nu numai beneficii, dar şi responsabilităţi şi care poate fi şi