Tutunul decimează neuronii, scăzând memoria şi coeficientul de inteligenţă, macină oasele şi imunitatea şi creşte riscul de orbire. Fumătoarele intră mai devreme la menopauză. Sursa: SHUTTERSTOCK
Organismul este ciuruit din toate părţile în malaxorul tutunului. Pe lângă efectele notorii asupra inimii, plămânilor şi fertilităţii, ţigările omoară neuronii şi cresc riscul de demenţă, lezează ochii şi oasele şi slăbesc imunitatea.
Tutunul lasă creierul fără "benzină"
Fumătorii gândesc şi se concentrează mai greu, reţin mai puţine lucruri, sunt mai iritabili şi trec mai des de la o stare la alta. Au demonstrat-o nenumărate studii şi o confirmă şi doctorii, din experienţa cu pacienţii. Tutunul privează creierul de materia primă: oxigen şi glucoză.
La creier ajung, în schimb, toate toxinele inhalate. "Ţigările prostesc, alt cuvânt mai potrivit nu există pentru a sintetiza efectele asupra creierului. În timpul fumatului, oamenii inhalează monoxid de carbon, ce înlocuieşte oxigenul de pe hematii. Astfel, creierul primeşte mai puţin oxigen. Fumătorii nici nu prea mănâncă, chiar au repulsie faţă de dulciuri, iar celula nervoasă se hrăneşte tocmai cu glucoză. În loc să bagi benzină premium, bagi combustibil de cea mai proastă calitate", detaliază dr. Magdalena Ciobanu, medic pneumolog la Institutul de Pneumoftizologie "Marius Nasta", din Bucureşti.
Fumatul alterează funcţia anumitor neurotransmiţători, precum serotonina, dopamina şi sistemul opioid. "Numeroase studii au demonstrat reducerea capacităţii cognitive la fumători, atât prin efectul direct asupra creierului, cât şi indirect, prin reducerea cantităţii de oxigen şi înfundarea vaselor de sânge", explică şi cercetătorul în neuroştiinţe Radu Braga, de la UMF "Carol Davila" din Bucureşti.
Cei care "se lasă" devin mai ageri la minte
Fumătorii şi-ar putea pierde o treime din memoria zilnică,