Fiindcă angajatorii par a avea probleme cu noua legislaţie, Inspecţia Muncii le reaminteşte acestora că de la 1 august există o nouă metodologie de întocmire şi completare a registrului general de evidenţă a salariaţilor.
Asta înseamnă că, de la 1 august, a încetat aplicabilitatea HG 161 din 2003.
Potrivit noilor reglementări, toţi angajatorii sunt obligaţi să înfiinţeze Registrul general de evidenţă a salariaţilor, pe care-l vor transmite inspectoratului teritorial de muncă de care aparţin.
Angajatorii care au înfiinţat sucursale, agenţii, reprezentanţe sau alte asemenea unităţi fără personalitate juridică, cărora le-au delegat competenţa încadrării personalului prin încheierea de contracte individuale de muncă, pot delega acestora şi competenţa înfiinţării registrului.
Misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale altor state în România, institutele culturale şi reprezentanţele comerciale şi economice ale altor state în România, au aceeaşi obligaţie, de a întocmi registre şi pentru personalul angajat local care are cetăţenia română sau reşedinţa permanentă în România.
Cei care doresc mai multe informaţii pot intra pe portalul www.inspectiamuncii.ro, unde sunt postate toate datele utile cu privire la registrul general de evidenţă a salariaţilor în format electronic, inclusiv versiunea Revisal 5.0.6 (pentru Windows XP/Vista/7) şi de asemenea Ghid de instalare şi utilizare.
Începând cu 1 octombrie 2011, pe site-ul www.inspectiamuncii.ro, specialiştii Inspecţiei Muncii vor răspunde la cele mai frecvente întrebări ridicate de către cei care completează registrul.
Comunicarea nu se va face în timp real, ca pe mess, ci prin postarea de răspunsuri la întrebările frecvente, pe măsura ce angajatorii vor semnala o problemă, o dilemă.
Pentru a evita o eventuală aglomeraţie la inspectoratele terit