Reducerea cotei de prefinanţare la 10% din valoarea contractelor pune ONG-urile care au primit fonduri UE prin POSDRU în situaţia de a renunţa la proiecte. Finanţarea din fonduri europene a proiectelor de resurse umane a intrat în impas, din cauza noilor reglementări impuse de autorităţi.
Următoarele luni se anunţă dificile pentru ONG-urile care au în derulare proiecte finanţate din fondurile europene dedicate resurselor umane. Din cauza deciziei autorităţilor de a reduce cota de prefinanţare de la 30% la 10% din valoarea contractelor, mulţi beneficiari nu vor mai putea să facă rost de banii necesari, estimează consultanţii de fonduri europene.
Măsura se aplică de altfel la toate categoriile de programe, însă în cazul contractelor finanţate prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Rersurselor Umane (POSDRU), situaţia va fi critică, adaugă specialiştii. „Spre deosebire de alte categorii de solicitanţi, ONG-urile nu pot beneficia de împrumuturi bancare, ceea ce înseamnă că vor trebui să apeleze la surse private. Din păcate, în jur de 90% din aceste asociaţii nu au capacitatea să vină nici măcar cu un leu din propriul buzunar", a declarat pentru „Adevărul" Marian Dobrilă, directorul executiv al Asociaţiei Consultanţilor din România pentru Accesarea Fondurilor Europene (ACRAFE). Consecinţele nu vor întârzia să apară în câteva luni, de la blocaje în derularea proiectelor la performanţe mult mai slabe în cadrul POSDRU.
Cum afectează reducerea prefinanţării
Toate acestea le resimt însă cel mai acut beneficiarii finali, adică persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă. „Pe acest tip de proiecte, nu vorbim de faptul că cineva îşi face o pensiune şi ia un grant pentru afacerea lui. Noi aici formăm profesional şomerii României", a declarat Petru Dandea, vicepreşedintele „Cartel Alfa". Ce reprezintă o prefinanţare şi de unde p