Mâncărurile din orez, cuşcuşul, mămăliga şi pâinea de casă vă oferă nutrienţii necesari pentru ca
organismul vostru să nu fie lipsit de energie.
Una dintre sursele bune de cereale este orezul cu legume, mâncare pe care o puteţi consuma săptămânal. Alegeţi orezul cu boabe lungi care nu se lipesc, precum orezul brun sau cel prefiert. „Se poate utiliza în amestec cu orezul sălbatic, care nu este înrudit cu orezul obişnuit, dar care contribuie la creşterea nivelului de energie eliberată din alimente, scade nivelul colesterolului din sânge, îmbunătăţeşte sănătatea muşchilor, mucoaselor, pielii şi nervilor şi previne apariţia bolilor cardiovasculare", explică Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare din Bucureşti.
Prepararea legumelor este bine să se facă în tigăi de tip wok de bună calitate, folosind ulei de măsline. Dacă puneţi şi ciuperci, alegeţi-le pe cele champignon, mânătărci sau pleurotus, pentru că sunt anticancerigene şi imunostimulatoare.
Mălaiul rafinat, sărac în nutrienţi
Cuşcuşul cu legume este de asemenea un fel sănătos de mâncare, care oferă organismului energie. Este uşor de digerat, conţine multe vitamine şi minerale, precum şi fibre alimentare. Mâncarea este una de post, recomandată inclusiv persoanelor cu boli digestive, cardiovasculare, hepatorenale şi gută.
O altă sursă de cereale este mămăliga. Calitatea nutriţională depinde de cea a mălaiului. „Măcinarea porumbului este foarte importantă, cel mai bun mălai fiind cel obţinut la mori cu pietre. Mălaiul astfel obţinut este mai bogat în tărâţe şi mai sănătos datorită conţinutului mai ridicat de fibre alimentare, vitamine şi minerale", explică Mencinicopschi, în volumul „Revoluţie în bucătărie". Mălaiul rafinat, grişat şi prefiert are o calitate nutriţională scăzută şi un index glicemic ridicat, motiv pentru care nu este recomandat persoanelo