Folosit la temperatura camerei, produsul stupului vindecă rănile, stimulează imunitatea şi reglează activitatea glandelor endocrine. Un medicament natural cu multiple indicaţii terapeutice, dar şi cu câteva contraindicaţii, mierea este disponibilă într-o gamă bogată de sortimente.
Se ştie din popor că rănile se vindecă mai uşor dacă sunt tratate cu miere. Recent, oamenii de ştiinţă au confirmat efectul ei antimicrobian după ce au descoperit o substanţă secretată de albine, defensina 1, care intră în compoziţia mierii. Aceasta omoară bacteriile în mod direct, în vreme ce zahărul din miere absoarbe apa de care au nevoie microorganismele.
În plus, mierea este folosită cu tot mai mult succes în tratarea rănilor şi arsurilor infectate cu bacterii rezistente la antibiotice. Orice miere are astfel de calităţi, dar mai ales cea de manuka. Această miere se obţine din nectarul arborelui cu acelaşi nume, din Noua Zeelandă. sursă de calciu şi de magneziu În România este frecvent întâlnită mierea de tei. Foarte aromată, se spune despre ea că are virtuţile medicinale ale plantei din care este produsă, adică este calmantă şi expectorantă. Din flori de salcâm se obţine o miere limpede, fină şi cu o aromă discretă. Cristalizează mai greu, adică se menţine mai mult timp în formă lichidă. Şi ea este un bun calmant pentru psihic şi pentru stomac. Prin comparaţie, mierea de floarea-soarelui este un tonic psihic.
Orice miere este bună în caz de răceli şi de dureri reumatice, dar mai ales cea „culeasă" din brusture. Iar mierea de mană, obţinută din substanţe care se găsesc pe frunzele de fag, de stejar sau pe coaja brazilor, are efecte antiinflamatorii la nivel intestinal şi este un laxativ mai puternic decât alte tipuri de miere. În plus, ea conţine săruri minerale uşor asimilabile de către organism, cum ar fi calciul şi magneziul, în cantităţi mult mai mari d