Muzeul a salvat o colecție de peste 100 de icoane pe sticlă de la sfârșitul secolului XIX care se degrada în depozitul unui colecționar sătmărean decedat. Icoanele provin de la Mănăstirea Nicula și reprezintă una dintre cele mai importante achiziții ale muzeului sătmărean.
Evenimentul inedit, menit să marcheze Ziua Europeană a Patrimoniului, celebrată annual în data de 17 septembrie, a avut menirea de a a duce în atenția publicului rolul important pe care îl joacă muzeele în prezervarea istoriei și a patrimoniului local. Expoziția, intitulată „Valori culturale salvate în patrimoniul muzeului”, a prezentat ieri, în premieră, obiecte achiziționate, recondiționate sau descoperite în diverse situri arheologice, obiecte de ceramică, picturi și lucrări de artă aflate în diverse stare de degradare care au intrat în proprietatea muzeului în ultimii cinci ani și care nu au mai fost expuse niciodată.
„Prezentarea este centrată în jurul celor cinci icoane de la Micula, care fac parte dintr-o colecție de peste 100 de icoane pe sticlă care se degradau în depozitul familiei unui colecționar sătmărean decedat. Cele cinci icoane prezente în expoziție sunt singurele care au putut fi expuse, restul fiind în curs de restaurare. Achiziționând colecția, am salvat de la pieire veritabile opera de artă, provenind din cel mai important centru de iconari din Transilvania” a declarat Mara Pușcaș, șefa secției de Istorie a Muzeului Județean.
Directorul adjunct al muzeului, Daniela Bălu, a declarat pentru Adevărul că evenimentul de ieri a marcat și un moment de turnură în viața instituției. „În 2011 am ajuns performața de a avea peste 500.000 de obiecte muzeale în patrimoniu, dublu față de anul 1992. Am dus o politică agresivă de achiziții, care s-a potolit puțin în urma crizei, dar ale cărei rezultate se văd” a declarat Bălu. Expoziția poate fi vizitată până la jumătatea luni