Bărbatul de 31 de ani îşi împarte timpul între munca socială, desfăşurată în cadrul Primăriei Baia Mare, meseria de dascăl la Universitatea de Nord şi chemarea spre cele sfinte.
Bogdan Gavra este preotul atipic căruia nu şti cum să se i te adresezi. Are zilnic de-a face cu zeci de băimăreni necăjiţi care-i cer ajutorul la Primăria Baia Mare, predă studenţilor practici de asistenţă socială, este expert în proiecte şi oficiază slujbe în biserică. „Mi-e totuna că mi se spune «părinte» sau «domnule profesor». Important este să reuşesc să transmit mesajul pe care-l am de transmis", lămureşte dilema preotul profesor. Se visa de mic silvicultor. Iubea natura pentru că şi-a petrecut primii 11 ani din viaţă în casa bunicilor din Jibou, la poalele pădurii. „Visam de mic că voi face ceva în domeniul silviculturii, că voi ocroti pădurea, copacii şi tot ce se leagă de natură", spune Bogdan. Abia după ce a absolvit liceul la o clasă de silvicultură al unui liceu băimărean, Bogdan Gavra şi-a dat seama că este mai aplecat spre morala creştină, decât spre silvicultură.
Urmează tradiţia familiei
Cu tatăl şi fratele mai mare preoţi, Bogdan Gavra a decis să urmeze tradiţia familiei şi a dat admitere la Facultatea de Teologie de la Alba Iulia. „Am fost câte cinci concurenţi pe un loc, atunci când am dat admitere. Perioada în care m-am pregătit pentru examen a fost o plăcere. Atunci am realizat că trebuie să fiu preot", îşi aminteşte părintele. După doi ani de teologie la Alba Iulia, s-a transferat la Oradea, ca să fie mai aproape de casă. „Dorinţa de a fi preot mi-a fost întărită când am predicat pentru prima dată în faţa mulţimii. Una e să vezi pe altul cum face asta, la fel cum îi vedeam pe tata şi pe fratele meu, şi alta este să faci tu", a mai spus preotul.
Este preot onorific
După absolvirea facultăţii, s-a angajat ca inspector la