Organizaţia de cooperare poliţienească Europol a sugerat Uniunii Europene, în urma atacurilor din 22 iulie din Norvegia, înfiinţarea unui "detaşament special care să se ocupe de extremismul violent" în Europa, a anunţat vineri Europol, relatează Mediafax.
"Trebuie înfiinţat un detaşament special virtual care să se ocupe de extremismul violent", a declarat Europol într-un comunicat. "Acesta va include experţi ai ţărilor UE cu misiunea de a căuta şi de a prezenta noi iniţiative pentru a lupta împotriva extremismului violent".
"Prin «virtual» vrem să spunem că acest grup de experţi, provenind din diverse ţări, nu va fi obligat să se reunească fizic, ci va putea lucra prin videoconferinţă de exemplu sau prin reţele securizate", a explicat pentru AFP Soren Pedersen, un purtător de cuvânt al Europol.
În timpul unei prezentări, joi, la Bruxelles în faţa miniştrilor europeni ai Justiţiei şi Internelor, directorul Europol Rob Wainwright a sugerat, de asemenea, pregătirea de către organizaţie, în colaborare cu ţările UE, a unui raport privind ameninţarea reprezentată de persoanele şi grupurile asociate "extremismului violent cu cauză unică", a precizat Europol în comunicat.
El a propus, de asemenea, înfiinţarea unui "portal al UE" care să permită schimbul de experienţă între ţări privind utilizarea Internetului de către "persoane sau grupuri asociate extremismului violent".
Două atacuri, un atentat cu bombă împotriva sediului Guvernului norvegian din Oslo şi un atac armat împotriva unei reuniuni a tinerilor laburişti pe insula Utoeya, situată la circa 40 de kilometri de capitala norvegiană, au provocat moartea a 77 de persoane la 22 iulie.
Anders Behring Breivik a recunoscut că este autorul celor două atacuri. Prezentându-se drept un cruciat al războiului împotriva "invaziei musulmane" şi a multiculturalismului în Europa, el a difuzat pe Inte