Investitorii se tem că urmează o nouă recesiune.
Panica a cuprins ieri pieţele financiare din toată lumea, alimentată şi de decizia Rezervei Federale a SUA (Fed) de a declanşa aşa-numita „Operaţiune Twist" (răsucirea), prin care vinde titluri de Trezorerie pe termen scurt pentru a cumpăra altele, pe termen lung. Valoarea pentru această primă etapă este de 400 miliarde de dolari.
Scopul acestei operaţiuni este ca dobânzile pe termen scurt să crească, descurajând specu-laţiile, iar cele pe termen lung să scadă, încurajând investiţiile. Acum, curba de dobânzi pentru obligaţiunile americane începe de la 0% pentru titlurile pe o lună şi ajunge la aproximativ 3% pentru cele pe 30 de ani. Dezavantajul este că, pe termen lung, operaţiunea descurajează economisirea şi reduce din veniturile viitorilor pensionari, iar pe termen scurt, conduce la căderea cotaţiilor bursiere.
Căderi pe burse
Bursa de la New York a înregistrat cele mai abrupte scăderi din ultima lună -indicii au pierdut, miercuri, cu 2,5-3% şi şi-au continuat scăderea în deschiderea şedinţei de joi. Bursele din Asia şi din Europa au scăzut cu aproximativ 2%, cei din urmă ajungând astfel la cel mai scăzut nivel din ultimele 26 de luni.
La rândul său, Bursa de la Bucureşti a scăzut ieri cu 3%. Euro a atins un nou minim al ultimelor opt luni faţă de dolar, de doar 1,34 dolari pentru un euro. Leul s-a depreciat până la cel mai slab nivel al anului - aproape 4,31 lei pentru un euro. De asemenea, preţul barilului de petrol a scăzut cu 4 dolari până la 82 de dolari, ca urmare a temerilor că economia mondială va frâna.
Marea refinanţare
Banca centrală a anunţat şi o măsură de susţinere a pieţei ipotecare, prin reinvestirea datoriilor rezidenţiale ajunse la maturitate în titluri de valoare formate din credite ipotecare, în loc de titluri de Trezorerie. Preşedintele Fed, Ben Bernank