Acordul încheiat între România şi Statele Unite cu privire la amplasarea elementelor scutului antirachetă la Deveselu a fost făcut public, vineri, în cadrul unei conferinţe de presă organizate la MAE pe acest subiect, informează Mediafax.
Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a anunţat că astăzi acordul este public, în urma unei înţelegeri la care s-a ajuns cu SUA.
Principalele prevederi din cadrul acordului:
Baza de la Deveselu rămâne în proprietatea şi sub jurisdicţia suverană a României:
Acordul prevede faptul că baza instalată la Deveselu rămâne în proprietatea şi sub jurisdicţia României, operaţiunile din bază desfăşurâmdu-se doar cu luarea în considerare a sănătăţii şi a siguranţei publice. SUA vor avea autorizate accesul şi utilizarea acesteia cu respectarea legislaţiei române.
"România va păstra proprietatea şi titlul asupra Bazei", se arată în document.
"Forţelor Statelor Unite le vor fi autorizate accesul în Bază şi utilizarea acesteia cu respectarea deplină a legislaţiei române. Toate clădirile, inclusiv cele construite, utilizate, modificate sau îmbunătăţite de forţele Statelor Unite, sunt proprietatea României, în timp ce obiectele şi instalaţiile mobile rămân proprietatea forţelor Statelor Unite sau a contractorilor Statelor Unite, după caz".
Un spaţiu aerian restricţionat va fi stabilit în jurul bazei de la Deveselu
Un spaţiu aerian restricţionat va fi amenajat în jurul Bazei de la Deveselu, urmând să fie stabilite restricţii de trafic aerian.
Atât România cât şi Statele Unite vor coordona securitatea transportului elementelor Sistemului de Apărare împotriva Rachetelor Balistice în timpul transportului pe teritoriul României în afara Bazei. România recunoaşte dreptul Statelor Unite de a proteja aceste elemente.
"Statele Unite vor furniza inf