Reprezentantul de rang înalt al Statelor Unite "va avea autoritate exclusivă asupra activităţilor şi operaţiunilor" de la Deveselu, în timp ce România va fi responsabilă pentru asigurarea securităţii şi protecţiei Bazei în afara perimetrului Facilităţii, prevede acordul privind scutul antirachetă.
"Baza şi personalul militar şi civil român aflat în Bază vor fi sub comandă română exercitată de către un reprezentant al forţelor armate române (denumit în continuare < Comandantul român >)", se arată în acord. Documentul prevede explicit atribuţiile acestui comandant român care va fi desemnat în treizeci de zile de la intrarea în vigoare a acordului.
Astfel, comandantul român "va consilia în legătură cu relaţionarea cu instituţiile guvernamentale şi locale române şi va facilita contactele cu astfel de instituţii"; "va participa la coordonarea sprijinului logistic reciproc pentru personalul militar şi civil aflat în Bază"; "va participa la coordonarea asigurării securităţii în incinta Bazei"; "va participa la coordonarea instruirii comune în incinta Bazei"; "va consilia Reprezentantul de rang înalt al Statelor Unite (n.red. omologul comandantului român) cu privire la legislaţia română relevantă pentru operarea Bazei".
Comandantul român sau persoanele desemnate de acesta vor reprezenta punctul de contact român pentru activităţile legate de operaţiunile din Bază. Punctul de contact român va avea un birou în Bază.
Totodată, comandantul român va notifica omologul american (Reprezentantul de rang înalt al Statelor Unite) cu privire la acţiunile "forţelor Statelor Unite, dependenţilor, contractorilor Statelor Unite, şi angajaţilor contractorilor Statelor Unite care apar ca neconforme cu legislaţia română".
Comandantul român şi reprezentanţii săi autorizaţi vor avea acces în întregul perimetru al Bazei, se mai prevede în document.
Comandan