Conform unui document al Ministerului Educaţiei, marile universităţi de stat dau şi absolvenţi foarte slabi. Aproape 40% din profesorii care au picat cu note sub 5 la titularizare sunt produsul a cinci universităţi, din care patru de stat.
Surpriza este completă: printre cele cinci universităţi care au produs cei mai mulţi dintre profesorii care au picat lamentabil la examenul de titularizare din luna iunie, doar numele uneia dintre ele putea fi prevăzut: „Spiru Haret" (USH). Urmează, în ordine, „Babeş-Bolyai" din Cluj (UBB), Universitatea din Bucureşti (UB), cea din Craiova şi Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi. Trei dintre aceste instituţii ocupă şi podiumul în clasamentul celor mai bune universităţi din România, potrivit clasificării făcute recent de Asociaţia Universităţilor Europene.
Universitatea „Cuza" din Iaşi, cea mai populară din ţară
Potrivit documentului intern al Ministerului Educaţiei, obţinut de „Adevărul" , UBB numără peste 650 de candidaţi cu note mai mici decât 5-ul de trecere, la distanţă destul de mare totuşi, faţă de numărul absolvenţilor cu performanţe similare proveniţi din celelalte două mari universităţi ale României: 460 - UB şi aproximativ 440, „Al. I. Cuza" din Iaşi.
Agronomia şi Universitatea de Arte nu vor mai putea organiza doctorate. Vezi aici topul universităţilor din ţară
Rectorul Universităţii „Al.I. Cuza" susţine că acest top se explică prin faptul că nu cei mai buni absolvenţi ai instituţiei de învăţământ s-au dus la titularizare. „În primul rând trebuie să ne gândim care este statutul profesorului în România. Este cea mai blamată categorie. Printre cauzele rezultatelor de la examenul de titularizare se mai pot număra şi calitatea deficitară a pregătirii, dezinteresul candidaţilor, rigoarea examinării, la care se adaugă faptul că absolvenţii facultăţilor cu caracter pedagogic, cei de bu