MIRCEA PEIA - specialist medicina complementara si reflexoterapie - Timisoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24
Care este cauza alergiei? Raspunsul la intrebarea dvs. este in rezumat urmatorul: alergia este o afectiune in care are loc o reactie exagerata a organismului la anumiti corpi straini, cum ar fi polenul sau praful. In locul producerii anticorpilor de protectie obisnuiti, sistemul imun declanseaza sinteza unui tip special de anticorpi, numiti Imunoglobuline E (Ig E). Odata formati, anticorpii de tip Ig E circula prin sange, pana cand se leaga in mod specific de proteinele de la suprafata anumitor celule (la nivelul pielii, ochilor, nasului, plamanilor etc.). Aceste celule (mastocite) contin un numar mare de granule bogate in substante chimice. La urmatoarea expunere la aceiasi alergeni (praf, polen), proteina alergenica se conecteaza cu receptori de la suprafata mastocitelor si determina "degranularea" acestora - adica eliberarea substantelor chimice continute in interiorul granulelor. Substantele chimice - inclusiv histamina - determina producerea unui mare numar de reactii in organism, ca vasodilatatia, inflamarea mucoaselor, extravazarea de lichid in tesuturi (edeme), spasmul muscular, stranutul, tusea, pruritul etc.
In concluzie, evolutia unei reactii alergice presupune urmatoarele etape:
* Patrunderea alergenilor in organism - alergenii sunt substante areactive in mod obisnuit, care declanseaza o reactie imuna numai la persoanele hipersensibile (alergice). Alergenii patrund in organism prin inghitire, inhalare sau prin contact direct cu ochii sau pielea. In aceasta etapa, mastocitele - care elibereaza substantele responsabile de producerea alergiei - nu sunt inca sensibilizate.
* Producerea antigenelor - prezenta alergenilor in organismul unei persoane alergice declanseaza producerea anticorpilor de tip Ig E. Acesti anticorpi,