Principalul indice al Bursei de la Bucureşti, BET, a spart ieri pragul de 4.350 de puncte şi a atins cel mai redus nivel din toamna anului 2009 pe fondul corecţiilor severe de pe plan extern.
Principalele burse europene au reacţionat dur, cu scăderi de 4-5%, după discursul din ziua anterioară al lui Ben Bernanke, preşedintele băncii centrale a SUA, care a spus că există riscuri majore în ceea ce priveşte perspectivele economice. Temerile investitorilor privind reintrarea celei mai mari economii în recesiune au dus principalul indice american, S&P 500, în jos cu 2,9%.
Totodată, agenţia de rating Moody's a anunţat că a redus ratingurile unor bănci importante, precum Citigroup, Bank of America şi Wells Fargo, iar agenţia de rating S&P a redus ratingul altor şapte bănci italiene în contextul crizei datoriilor suverane.
"Aceste corecţii erau anticipate de o serie de analişti de pe plan extern. Cât timp vor persista problemele legate de supraîndatorarea statelor putem asista la seisme pe pieţe şi nu exclud ca indicele S&P 500 să coboare pentru puţin timp sub nivelul de 1.000 de puncte. Singurul remediu pentru situaţia actuală ar fi luarea de măsuri radicale atât în SUA, cât şi în Europa şi mă gândesc la un bail-out (ajutor financiar - n. red.) major în jurul cifrei de 1.000 mld. euro sau poate chiar mai mult la nivelul sectorului bancar european care să repoziţioneze pieţele pe o direcţie pozitivă", spune Adrian Lupşan, directorul general adjunct al firmei de brokeraj Intercapital Invest. El consideră că este puţin probabil ca Grecia să ia măsuri importante de austeritate în următoarele săptămâni care să convingă pieţele că se îndreaptă spre direcţia cea bună, în condiţiile în care aceste măsuri au lipsit în ultimele luni.
"Totuşi nu cred că Grecia va fi lăsată să intre în default tehnic şi se vo