Materialele de construcţie care protejează casele de temperaturile scăzute au un grad de utilitate foarte ridicat, reducând costurile cu întreţinerea pe timpul sezonului rece. În această săptămână analizăm avantajele şi dezavantajele izolaţiei termice interioare şi ale celei exterioare. Doi constructori vorbesc despre caracteristicile fiecărui tip de lucrare.
Suntem spre finalul lunii septembrie, dar sezonul construcţiilor şi al renovărilor nu s-a încheiat încă. De asemenea, este un moment propice pentru realizarea izolaţiei termice a locuinţei, o binecuvântare în sezonul rece.
Nu e de ignorat faptul că autorităţile locale acordă, în anumite condiţii, o reducere a impozitului pe clădiri pentru lucrările de sporire a confortului. Pe scurt, trebuie să fii proprietarul locuinţei în care stai, să nu ai datorii la Fisc şi să ai autorizaţie.
Gama de materiale pentru izolaţie este atât de diversă şi de mulţumitoare ca rezultate, indiferent de modalitatea în care le folosim, încât ne vom referi doar la câteva principii de bază ale reabilitării termice. Despre câteva detalii tehnice capitale vor vorbi invitaţii rubricii de astăzi.
Costurile sunt în defavoarea izolaţiei exterioare. În funcţie de înălţimea locuinţei trebuie pusă la socoteală şi schela, iar materialele care intră în contact cu exteriorul au o rezistenţă mai ridicată, deci, sunt mai scumpe.
De cealaltă parte, izolaţia interioară pierde ca tehnică pentru că reduce din spaţiul util al camerelor, chiar dacă într-o mică măsură, iar peretele pavat cu plăci nu va putea fi găurit pentru agăţarea tablourilor sau a corpurilor de mobilier, întrucât i se va strica suprafaţa. Şi la calorifer vor fi probleme, pentru că va trebui prins cu dibluri mai lungi şi mai mari, ca să prindă bine peretele.
„Izolaţia exterioară este, fără îndoială, cea mai bună"
Cu o experienţă de peste zece ani