V-aţi întrebat vreodată cum poate funcţiona reţeaua de Internet astfel încât să intermediaze un contact între persoane aflate în colţuri diferite ale lumii? Cei de la Telegeography au realizat o hartă interactivă care arată modul în care este conectată reţeaua de cabluri care ajută la transmiterea a 99% din întregul trafic de pe Internet, scrie Daily Mail.
Harta, care poate fi accesată la următorul link, arată poziţia exactă a cablurilor, atât a celor existente, cât şi a celor care se vor instala, indică staţiile de emisie-recepţie de semnal, cine le deţine şi oferă şi informaţii despre timpul în care vor deveni funcţionale în cazul în care semnalul este picat.
Aşa arată Apollo, sursa de emisie a unei părţi din cablurile care leagă Marea Britanie de America. Foto: Daily Mail
"Cablurile de pe fundul oceanului necesită fonduri foarte mari pentru a fi instalate, în general între 100 şi 500 de milioane de dolari, însă facilitează o capacitate mare de transfer de semnal", a explicat Tim Stronge de la Telegeography. Stronge a explicat cum fiecare dintre aceste cabluri implică anual cheltuieli de întreţinere de până la 10 milioane de dolari. În cazul în care unul dintre cabluri cedează, compania care îl deţine în control trebuie să achite cheltuielile de operare, preţul apropiindu-se de 10.000 de dolari pe zi.
Un cablu care leagă Marea Britanie de SUA facilitează transferul a 3.2 terabiţi de date pe secundă, aşadar întregul transfer nu durează mai mult de 0.00072 de secunde. Un dezastru la nivelul reţelei de Internet a avut loc în 2008, pe distanţa dintre Egipt şi Sicilia şi a lăsat mai mult de jumătate din populaţia Indiei fără conexiune la Internet.
V-aţi întrebat vreodată cum poate funcţiona reţeaua de Internet astfel încât să intermediaze un contact între persoane aflate în colţuri diferite ale lumii? Cei de la Telegeography au realiz