Bursele americane au închis şedinţa de tranzacţionare de miercuri cu cel mai abrupt declin din ultima lună, iar bursele din Europa şi Asia au scăzut puternic joi după ce banca centrală a SUA (Fed) a arătat că economia americană, cea mai mare a lumii, este ameninţată de riscuri semnificative şi a luat noi măsuri de stimulare. Investitorii au fost descurajaţi, de asemenea, de date macroeconomice nefavorabile din China şi zona euro.
În SUA, Indicele Dow Jones Industrial Average a închis în scădere cu 2,49%, iar Standard & Poor's 500 a coborât cu 2,94%, în timp ce Nasdaq Composite a pierdut 2,01% din valoare. În Asia, indicele Nikkei al bursei de la Tokio a închis în scădere cu 2,1%, iar indicele MSCI Asia Pacific al burselor asiatice din afara Japoniei a căzut cu 4,5%, la minimul ultimelor 14 luni. După prima parte a sesiunii de joi, indicele CAC 40 al bursei de la Paris a scăzut cu 4,8%, în timp ce DAX, al bursei de la Frankfurt, şi FTSE 100, al pieţei londoneze, au coborât cu 4,3% respectiv 4,7%.
Ajută creditarea
Fed a lansat un program de stimulare a economiei prin care schimbă scadenţa medie a obligaţiunilor din portofoliu prin cumpărarea de datorii pe termen lung de 400 mld. dolari şi vânzarea unei cantităţi egale de obligaţiuni scadente în trei ani, potrivit presei internaţionale. Decizia a fost luată după o reuniune de două zile a instituţiei financiare. Planul nu aduce bani în economie, dar vizează menţinerea la niveluri scăzute a dobânzilor pe termen scurt, stimulând astfel creditarea. "Este un pas modest. Aceasta este o soluţie de a porni pe calea unei relaxări şi mai mari a politicii monetare, dar cred că ar fi devenit mai agresivi dacă ar fi fost convinşi că situaţia economică nu urmează să se îmbunătăţească", a spus Dean Maki, analist la Barclays Capital.
Cantitatea de datorii din portofoliul Trezoreriei care urmează a f