Adina Rogojan Mihaiu a participat la restaurarea picturii bisericeşti de la 15 lăcaşuri de cult din ţară, dar şi la punerea în valoare a interioarelor unui castel din Franţa.
Primul contact cu restaurarea l-a avut după ce a intrat în 1997 la Liceul de Artă „Octav Băncilă“ din Iaşi, la îndemnul profesorului Mircea Boiţa. Păstrează o frumoasă aparte şi pentru Mihaela Panait, pedagogul care a ajutat-o în deprinderea tehnicilor de restaurare.
„Pentru mine Mihaela Panait este sinonim cu opţiunea de a face restaurare. Prin educaţia primită de la matuşa mea cu care am pictat prima icoană, am avut deschidere spre biserică şi m-am adaptat usor la rigorile vietii în mănăstiri şi laăaşuri de cult. Am avut noroc să colaborez cu Elena Murariu şi Serban Angelescu, de la care am învatat această meserie plină de satisfacţi“, îşi aminteşte Adina despre primele tangenţe cu arta.
Click pe poze pentru galerie foto
După ce a trecut de la statutul de stagiar la cel de restaurator, a ajuns să-şi susţină examenul de atestare ca restaurator de către Patriarhia Romană, la Biserica Schitului Locurele, din judeţul Gorj.
A descoperit o pictură în frescă
„A fost un proces de restaurare complex a tabloului votiv din pridvorul bisericii şi de a redescoperi identitatea monumentului prin scoaterea la lumină de sub pictura în ulei a unei picturi în frescă ce poartă carecteristicile stilistice ale scolii ardelene de pictură a secolului al XIX-lea“, explică restauratorul. Biserica de aici a fost construită la mijlocul secolului XIX şi a fost pictată abia mai târziu, cand s-a adaugat pridvorul.
„Dupa stabilirea diagnosticului şi stabilirea metodologiei de intervenţie, am început în paralel conservarea şi restaurarea tabloului votiv din pridvor, si cercetările în pronaos şi naos. Pridvorul fiind adaugat la sfarsitul secolului al XIX-le