Vitaminele cu rol antioxidant şi mineralele conţinute de preparatele terapeutice din plante asigură scutul natural de apărare al organismului. Unele plante stimulează organismul să producă celule imunitare şi să-şi sporească producţia de interferon, proteină implicată în apărarea de infecţii bacteriene, virale şi parazitare.
Sub formă de uleiuri, extracte sau infuzii, remediile din plante sunt utilizate atât pentru a preveni infecţiile, cât şi pentru a scurta perioadele de convalescenţă. Medicina tradiţională românească este bogată în tratamente naturale care susţin organismul în lupta cu bolile.
Cătina luptă cu cancerul
Un aliat de încredere al sistemului imunitar este cătina, un cocktail de vitamine antioxidante, de uleiuri volatile şi de flavonoide (antioxidanţi specifici plantelor şi fructelor). Cercetările au demonstrat că fructele de cătină conţin 10 vitamine, cele mai importante fiind A, B1, B2, C, E, K şi P, 18 aminoacizi şi peste 24 de minerale precum calciul, magneziul, potasiul şi fierul.
Un studiu realizat la Institutul de Medicină Nucleară din New Delhi, India, a demonstrat că administrarea extractului de cătină, bogat în flavonoide, reface sistemul imunitar chiar şi în cazul persoanelor bolnave de cancer tratate prin radioterapie. Acest efect benefic se datorează faptului că principiile active din compoziţia cătinei protejează măduva osoasă de efectele nocive ale radiaţiilor. Aici, în măduva osoasă, se formează celulele imunitare. Acelaşi studiu a indicat faptul că uleiul de cătină are şi efect antitumoral.
Echinacea te apără de răceală
Organismul slăbit de oboseală, de stres sau de o boală îndelungată este mai predispus la infecţii. „În această situaţie sunt indicate extractele de echinacea în combinaţie cu propolis, fiindcă cel din urmă are o compoziţie complexă şi combate atât infecţiile b