Amânarea unei decizii privind aderarea la Schengen este un semnal negativ pentru întreaga Europă. Celelalte ţări "ar trebui să pună presiune pe Olanda şi Finlanda, să le spună că poziţia lor nu este obiectivă, justificată şi raţională, ci una bazată pe politica internă". Declaraţiile au fost făcute la RFI de vicepreşedintele grupului socialist din Parlamentul European, Hannes Swoboda.
Rep.: Cum priviţi amânarea deciziei privind aderarea României şi Bulgariei la Schengen?
Hannes Swoboda: Cred că este un semnal negativ pentru România şi Bulgaria, dar este un semnal negativ şi pentru Europa, pentru că această amânare din cauza Olandei şi Finlandei nu e bazată pe faptele concrete din România şi Bulgaria, ci pe politica internă din cele două ţări. Nu vreau să spun că nu există probleme cu lupta anti-corupţie şi alte chestiuni de acest gen din România şi Bulgaria. Sunt probleme, dar nu sunt conectate cu dosarul Schengen. Este un mesaj foarte prost dat Europei şi cetăţenilor europeni: că deciziile nu sunt bazate pe fapte, ci pe sentimente ale unor formaţiuni populiste de dreapta din diferite ţări.
Amânare Schengen Hannes Swoboda, vicepreşedintele grupului socialist din PE
Rep.: Ce s-a întâmplat la Consiliul JAI e un eşec al întregii construcţii europene sau doar al României şi Bulgariei?
H.S.: Este unul dintre eşecurile cu care ce confruntăm de ceva ani: iar şi iar, unele ţări au o contribuţie negativă, bazată pe sentimentele unora dintre cetăţeni şi unora dintre partidele de extrema-dreaptă împotriva extinderii, împotriva est-europenilor, împotriva imigraţiei, împotriva romilor. E un tablou, e doar o parte din întregul mozaic.
Rep.: Dar asta este o problemă de încredere, potrivit unor experţi. Cum poate fi depăşită?
H.S.: Păi, cred că toate ţările ar trebui să se abţină de la activităţi populiste. În România ş