Experţi şi funcţionari români din Bruxelles atrag atenţia că noul ministru al Afacerilor Europene ar putea intra în conflict cu MAE şi cu alte departamente ale Executivului.
La 50 de ani, Leonard Orban are deja un CV impresionant: negociator-şef, comisar european şi, de câteva zile, ministru pentru Afaceri Europene. Numirea sa în funcţia executivă nu a fost o surpriză pentru nimeni. De la el se aşteaptă mişcarea din loc a greoaiei maşinării birocratice româneşti, pentru ca rata de absorbţie a fondurilor europene să fie adusă la un nivel măcar decent. Însă misiunea se dovedeşte din start dificilă. Obişnuit mai mult cu cabinetele curăţele de la Bruxelles decât cu hăţişurile de partid din România, Leonard Orban va trebui totuşi să pună la punct miniştri şi să ia de guler oameni grei din administraţia locală. Altfel, cu greu poate spera să-şi încheie mandatul cu succes.
Proaspăt numit în funcţia de ministru pentru Afaceri Europene, Leonard Orban şi-a expus deja primele obiective, la Bucureşti. Dar cum se vede de la Bruxelles viitoarea sa activitate? „Dacă aş fi în locul lui, m-aş gândi foarte serios să-mi mut biroul la Bruxelles. La urma urmei, cât ar costa o casă chiar în coasta Comisiei Europene? Două milioane de euro?
Aş aduce acolo funcţionari care să muncească de dimineaţa până seara şi aş lucra mână în mână cu Comisia, pe fiecare proiect în parte. Bineînţeles, ar trebui să primesc de acasă informaţii în timp real despre tot ceea ce împiedică fiecare proiect: probleme la licitaţii, aprobări date de autorităţile locale şi aşa mai departe", spune un consultant român care lucrează în capitala europeană. Adevărul este că numirea lui Leonard Orban în fruntea noului minister al Afacerilor Europene a fost aşteptată îndelung la Bruxelles, ca un semn că România este, într-adevăr, decisă să iasă din situaţia jenantă de acum, când rata reală de absorbţie