O categorie aparte de investitori, denumiti "justitiarii obligatiunilor", au ajuns spaima guvernelor din Europa, in contextul in care au urcat puternic dobanzile la care se imprumuta statele supraindatorate, escaladand practic criza datoriilor suverane care bantuie continentul de peste un an.
"Justitiarii obligatiunilor" sunt investitori din aceasta piata care potesteaza fata de politicile monetare sau fiscale ale unei tari (pe care le considera de obicei inflationiste - n.r.) prin cresterea dobanzilor la care se imprumuta acel stat.
Practic, ei vand in cantitati mari obligatiunile emise de un stat, coborand astfel puternic preturile titlurilor, ceea ce inseamna ca randamentele urca pe masura (dobanzile sunt invers proportionale cu preturile in piata obligatiunilor - n.r.).
Respectivele tari se confrunta astfel cu o crestere a costurilor de imprumut. Mai mult, in contextul escaladarii crizei datoriilor, state precum Irlanda si Grecia au fost puternic zdruncinate de actiunile acestor investitori, ajungand aproape de faliment.
Contrar asteptarilor, investitorii care au adus pe marginea prapastiei aceste tari nu sunt speculatori meschini sau tineri superactivi care incearca sa isi rotunjeasca averile cu cateva milioane de dolari.
"Sunt fara indoiala bine platiti, dar sunt in acelasi timp niste profesionisti precauti, care lucreaza de obicei pentru mari institutii financiare care administreaza active de miliarde in toata lumea si in care ne plasam fondurile de pensii", scrie The Guardian.
Astfel, acesti "justitiari" sunt in mod traditional mai conservatori decat investitorii in actiuni, in conditiile in care obligatiunile sunt instrumente financiare cu venit fix cumparate in special de fondurile de pensii.
Acesti gardieni ai obligatiunilor sunt foarte atenti la riscurile fiecarui emitent, fie ca este vorba de tari sau compa