Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, a declarat, pentru MEDIAFAX, că proiectul transformării Sălii Palatului într-un mall cultural nu poate fi pus în practică, dar se doreşte modernizarea în interior a sălii, ceea ce necesită o investiţie de peste 30 de milioane de euro.
Kelemen Hunor a precizat că sunt diverse motive pentru care Sala Palatului nu poate fi transformată într-un mall cultural, după planurile anunţate în 2006 de Ministerul Culturii. Proiectantul contractat atunci de minister, arhitectul Romeo Belea, susţine că deţine drepturile asupra proiectului şi cere o sumă foarte mare pentru serviciile sale, potrivit ministrului.
Pe de altă parte, terenul din jurul sălii Palatului nu se află în administrarea Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional (MCPN), ci a Primăriei Municipiului Bucureşti (PMB) şi, totodată, nu există bani pentru mallul cultural, a spus Kelemen.
Îmbunătăţirea acusticii Sălii Palatului
Potrivit ministrului, ceea ce s-ar putea face la Sala Palatului este o intervenţie în interior, pentru îmbunătăţirea acusticii. Astfel, întreaga sală ar putea fi îmbrăcată în interior într-un lemn folosit pentru sălile de concerte, ceea ce ar necesita o investiţie de peste 30 de milioane de euro.
„Nu am renunţat la ideea modernizării Sălii Palatului, doar în interior, dar nu avem resursa financiară necesară. În doi ani se poate face, dar este nevoie de o decizie politică foarte curajoasă a Guvernului“, a spus ministrul Culturii, precizând că pentru anul viitor n-ar exista finanţare pentru a face mai mult decât studiile de fezabilitate şi proiectul.
Ministrul a subliniat însă că Sala Palatului „e departe de o sală de concerte“, iar Bucureştiul nu are un astfel de spaţiu.
Primăria are planuri: vrea sală de concerte
Pe de altă parte, Primăria Capitalei are intenţia de a construi o sală potrivită pentru concer