Fondul Monetar Internaţional (FMI) mizează în continuare pe o creştere de 3,5% a economiei româneşti anul viitor, cea mai mare din rândul economiilor europene emergente, în versiunea din septembrie a raportului World Economic Outlook (WEO), cu toate că alte instituţii şi bănci au coborât deja sau au indicat că vor reduce prognoza.
FMI s-a înşelat însă în mod repetat în ultimii 3 ani în predicţiile privind economia României. Potrivit WEO, doar Lituania se va apropia anul viitor de creşterea economică a României, cu un avans de 3,4%. Polonia, Bulgaria, Letonia şi Serbia ar urma să înregistreze creşteri de câte 3%. Cel mai slab performer ar fi Ungaria, cu un avans de 1,7%.
Pentru anul acesta FMI a menţinut de asemenea estimările de creştere la 1,5%, cu toate că a revizuit negativ prognoza pentru toate marile economii ale lumii.
În luna mai a anului trecut FMI anticipa pentru 2010 o stagnare a economiei româneşti sau o evoluţie uşor negativă, faţă de creşteri de 0,8% sau chiar de 1,3% anticipate anterior. În cele din urmă, Produsul Intern Brut s-a comprimat cu 1,3%.
Oficialii români au avansat până în prezent o creştere economică de 3,5-4% pentru anul viitor. Însă premierul Emil Boc a indicat marţi că prognoza pe care va fi construit proiectul de buget pentru anul viitor va fi stabilită de Guvern în luna octombrie prin consultare cu FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială. El a arătat că pentru acest an este menţinută ţinta unei creşteri economice de 1,5%.
La rândul său, economistul-şef al BNR Valentin Lazea a declarat la începutul lunii septembrie că estimarea de creştere economică pentru anul viitor ar putea fi revizuită semnificativ în sens negativ, la 2,5%, având în vedere contextul internaţional şi pierderea de "tracţiune" a exporturilor.
De asemenea, secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Publice Gheorghe Gherghina a declara