Tincturile sunt extracte din plante care se obtin din combinarea lor cu alcool alimentar, de macar 60 de grade, rachiu facut in casa ori votca. In prepararea tincturilor, se interzice folosirea alcoolului etilic sau a spirtului medicinal, care pot provoca grave probleme de sanatate.
Principiile active din tincturi sunt in concentratie mai mare si isi pastreaza calitatea terapeutica timp de doi ani de cand a fost culeasa planta.
Tinctura de propolis
Propolisul, numit si clei de albine sau penicilina romaneasca este un produs apicol deosebit de pretios, alcatuit dintr-un amestec de substante rasinoase, lipicioase, de culoare cafenie sau verde-brun, cu aroma placuta de rasina.
Propolisul poate fi utilizat si ca remediu impotriva imbatranirii, dar si ca produs miraculos, cu rezultate extrem de bune in tratarea urmatoarelor afectiuni: acnee, astm, artrita, arsuri, opariri, gingii care sangereaza, basici, afte, gripa, diaree, eczeme, raceala, gastrita, guta, febra ridicata, caderea parului, muscaturi de insecte, diverse inflamatii, psoriazis, ulcer, dureri dentare si nu numai.
Intr-o suta de ml de alcool rafinat se pun 10 gr de propolis solid, granule, si se lasa la macerat 8 zile. De cateva ori pe zi sticla trebuie agitata, de aceea este bine s-o tineti pe masa, in bucatarie, la vedere. Chiar si dupa cele 8 zile de macerare, cand tinctura poate fi folosita, propolisul poate sa ramana in sticla.
Solutia de propolis nu se dizolva in lichid, de aceea se administreaza pe paine sau zahar, cubic sau tos. Se iau cate 10 picaturi de cateva ori pe zi pe miez de paine sau zahar.
Atentie! Tinctura de propolis de culoare maro pateaza!
Tinctura de tataneasa
Tataneasa este una din cele mai pretioase plante medicinale de pe meleagurile noastre. In scop terapeutic, de la tataneasa se