Peste trei milioane de euro trebuie să dea înapoi şefii judeţelor care au cheltuit ilegal fonduri europene: pe primele locuri se află Dâmboviţa, Prahova şi Teleorman. Acesta este cel de-al doilea control, după ce Ministerul Dezvoltării a propus corecții financiare în cazul a zeci de proiecte de reabilitarea a drumurilor județene, realizate de autoritățile locale.
Pentru preşedinţii consiliilor judeţene care şi-au bătut joc de banii europeni a venit ziua scadenţei. Trebuie să-i dea înapoi. Cel mai mult au de restituit Dâmboviţa şi Prahova - 4,5 milioane de lei fără TVA, în timp ce Consiliul Judeţean (CJ) Teleorman, condus de Liviu Dragnea, a cheltuit ilegal aproximativ 2,5 milioane de lei fără TVA, adică aproximativ 600.000 de euro.
Comisia Europeană (CE) a decis, în iunie, să blocheze fondurile UE pe Axa 2 a Programului Operaţional Regional (POR). Acum se aşteaptă lămuriri din partea autorităţilor române, potrivit purtătorului de cuvânt al CE, Ton van Lierop.
Pentru a reuşi să convingă europenii să nu oprească de tot fondurile destinate acestui program, 800 de milioane de euro, România va trebui să elimine neregulile şi să controleze toate contractele de reabilitare a drumurilor judeţene încheiate prin POR.
Banii, recuperaţi din cote defalcate sau prin creanţe
Secretarul de stat pe fonduri europene din cadrul Ministerului Dezvoltării, Răzvan Murgeanu, a explicat că lista cu corecţiile financiare a fost stabilită în urma unui control efectuat de AM POR şi Autoritatea de Audit. Verificările au fost efectuate după ce s-au făcut propunerile iniţiale pentru corecţii, în urma unui prim control făcut de inspectori.
"Cei în cazul cărora s-a decis impunerea de corecţii financiare pot depune contestaţie. Sunt două instanţe care pot judeca cazul, în cadrul ministerului şi instanţa de judecată. În cazul celor care au primit deja banii, vom cere opri