Statisticile arată că asiaticii continuă să condamne la moarte cei mai mulţi oameni. China este statul în care cam 5.000 de persoane sunt executate anual.
Uciderea lui Troy Davis, americanul acuzat că a împuşcat mortal un poliţist în 1989, readuce în dezbatere problema pedepsei capitale, pentru care americanii s-au împărţit în ultimele zile în două tabere. Sondajele efectuate în Statele Unite ale Americii arată că oamenii au mai renunţat la susţinerea crimelor legale. În 1989, 79% dintre americani erau de acord cu pedeapsa capitală. În 2006, procentul celor care susţineau procedura a scăzut la 66%.
MULTIMEDIA VIDEO evz.roVezi mai multe SUA: Troy Davis a fost executat Statisticile arată că asiaticii continuă să condamne la moarte cei mai mulţi oameni. China este statul în care cam 5.000 de persoane sunt executate anual.
Ultimul raport al organizaţiei Amnesty International a arătat că, anul trecut, pe glob, au fost condamnaţi la moarte 527 de oameni. Din statisticile lor lipseşte însă China, care, potrivit specialiştilor de la Amnesty International, aplică pedeapsa capitală cam de 5.000 de ori într-un singur an. Cifra nu este însă oficială, asta pentru că statul chinez a decis să nu ofere date statistice despre asta. În timp ce mii de organizaţii care apără drepturile omului condamnă practica asiaticilor de a pedepsi cu moartea oameni care comit infracţiuni mai puţin grave, cum ar fi luarea de mită, tot mai mult în atenţia lor intră şi Iranul, stat în care sancţiunea capitală se dă şi atunci când umbli beat pe stradă. Adulterul, traficul de droguri sau violul au fost infracţiuni pentru care iranienii şi-au primit fără drept de apel condamnarea la moarte.
Implicarea copiilor
Pe lângă înmulţirea deciziilor de acest fel în Iran, o imagine care a circulat la începutul anului în mediul online a scandalizat întreaga lume.