Sâmbătă e ultima zi a „Străzii de C’Arte“, care a schimbat atmosfera din jurul Bibliotecii Centrale Universitare (BCU). Clădirea somptuoasă cu dale reci de marmură în care intră doar studenţii aflaţi în sesiune s-a metamorfozat, pentru o săptămână, într-un loc de întâlnire culturală.
BCU a supravieţuit unei revoluţii şi unui incendiu. A fost dărâmată şi reconstruită. Aula bibliotecii, intrată în conştiinţa bucureştenilor prin numele mari care au conferenţiat aici (între care Constantin Rădulescu-Motru ori Nicolae Iorga, dar lista e interminabilă), este acum deschisă publicului şi va găzdui în acest weekend ultimele spectacole din festivalul „Strada de C'Arte", care se încheie la miezul nopţii de sâmbătă spre duminică.
De când s-a democratizat accesul la carte, motivele pentru a veni la bibliotecă s-au schimbat. Astăzi o persoană merge la bibliotecă în primul rând pentru accesul la enciclopedii, la carte străină, la periodice (reviste şi ziare din toată lumea) şi la bazele de date. Însă pe cei care nu mai au legături cu sistemul formal de educaţie, aceste motive nu-i mai atrag. Era deci timpul pentru o schimbare de percepţie. Piesele de teatru, proiecţiile de film, lansările de carte şi seminariile de arhitectură sunt tocmai atracţiile care lipseau bibliotecii, tradiţional tăcute.
Aerul s-a schimbat şi afară, pe străzile Boteanu, Golescu şi Rosetti, care pentru prima dată au fost interzise maşinilor şi străbătute la pas. Asfaltul neprietenos a fost acoperit pe alocuri cu gazon artificial adus tocmai din Italia, 100 de pomişori tuia şi de ficuşi au înverzit zona, iar statuia regelui Carol I a devenit loc de popas pentru internauţi şi aşa va rămâne până la sfârşitul anului.
Nici copiii nu au fost uitaţi, pentru ei organizându-se ateliere de creaţie. Ultimul concurs de desen şi modelat plastilină începe sâmbătă la ora 17.00 şi durează două ore. L