În urmă cu două decenii, pe 24 septembrie 1991, Nirvana lansa albumul-cult „Nevermind“, care avea să transforme trupa în emblema unei generaţii şi care are acum o ediţie de colecţie. În 1991, Kurt Cobain avea 24 de ani şi lansa albumul „Nevermind“. 20 de ani mai târziu, geniul din muzica lui încă trăieşte.
Dacă statisticile ar fi singurul lucru care ar conta, cifrele ar spune sec povestea unui succes comercial: „Nevermind" s-a vândut în peste 30 de milioane de exemplare în întreaga lume, a ajuns numărul 1 în topul Billboard şi s-a clasat pe locul 17 în lista „Rolling Stone" a celor mai bune 500 de albume din toate timpurile.Dar, în spatele acestui succes la care nimeni nu se aştepta în 1991, este povestea unor nebuni frumoşi care au îndrăznit să viseze.
Trei tineri într-o dubiţă
Într-o după-amiază de aprilie din 1990, Kurt Cobain, Krist Novoselic şi Dave Grohl au ajuns în Madison (Wisconsin), la studioul de înregistrări al producătorului muzical Butch Vig. Veneau din Seattle şi conduseseră 3.000 de kilometri fără oprire. „Au venit cu o dubiţă şi probabil că nu mai făcuseră un duş de trei zile", şi-a amintit Butch Vig, într-un interviu acordat revistei americane „Rolling Stone".
Au început chiar în acea zi înregistrările pentru albumul care avea să răzvrătească „spiritele" adolescenţilor din întreaga lume şi care avea să pună „spiritul" grunge pe harta muzicii. Opt demo-uri au fost rezultatul unei săptămâni de înregistrări, unele dintre ele incluzând variante „feroce" ale unor piese ca „In Bloom" şi „Lithium", incluse pe ediţia aniversară a albumului ce va fi lansată zilele acestea.
Kurt Cobain, muzicianul rock minune
Kurt, spiritual şi fermecător
„Kurt putea fi spiritual şi fermecător, dar putea să-şi schimbe dispoziţia de la o clipă la alta. Acum era total absorbit de înregistrări, iar peste un min