Refuzul de a admite România şi Bulgaria în Spaţiul Schengen reprezintă o lovitură politică pentru guvernele de la Bucureşti şi Sofia, apreciază New York Times.
"Refuzul de a admite România şi Bulgaria va avea un impact practic redus sau chiar inexistent pentru majoritatea cetăţenilor celor două ţări, care pot călători fără dificultăţi în Uniunea Europeană, dar reprezintă o lovitură politică pentru cele două guverne, care sunt sensibile în privinţa considerării lor drept ţări de categoria a doua. Preocupată de temerile privind intensificarea imigraţiei dinspre sud, Uniunea Europeană le-a spus celor mai noi membri ai săi, România şi Bulgaria, că vor mai avea de aşteptat înainte de aderarea la Schengen", comentează ziarul american.
România şi Bulgaria afirmă că au îndeplinit standardele tehnice necesare pentru aderarea la Schengen, însă Finlanda şi Olanda au apreciat că acestea nu sunt suficiente. Cele două ţări intenţionează să readucă subiectul în discuţia summitului UE din octombrie, însă modificarea deciziei este puţin probabilă înaintea publicării, în februarie, a următorului raport privind progresele realizate de România şi Bulgaria, conchide New York Times.
Ministrul olandez pentru imigraţie: România, un portar nedemn pentru uşa spaţiului Schengen
Ministrul olandez pentru imigraţie şi azil, Gerd Leers, are un discurs extrem de tranşant când vine vorba de aderarea Bulgariei şi României la spaţiul Schengen. "Când vine vorba de securitatea graniţelor, se încheie orice prietenie în Europa", spune Leers, care în cadrul şedinţei miniştrilor de Interne s-a folosit de o imagine drastică pentru a motiva opoziţia Olandei faţa de aderarea României.
„Să ne imaginăm o uşă, închisă cu 8 lacăte de cea mai bună calitate. Dar dacă în faţa uşii stă cineva care lasă pe toată lumea să intre- atunci avem o mare problemă”, a spus