Prieteni şi colaboratori apropiaţi în cadrul UEFA, Michel Platini şi Mircea Sandu au aşteptări diferite de la calificările la CE 2016 / Foto: Christian Silva / Intact Images Când a semnat revenirea în funcţia de selecţioner al naţionalei României, lui Victor Piţurcă i s-a impus drept principal obiectiv calificarea la Campionatul European din 2016. Dacă distanţa mare temporală până la momentul cu pricina a surprins, tehnicianului i s-au creat de fapt toate premisele pentru reconstruirea pe termen lung a echipei naţionale, ciclu care ar urma să se încheie cu o calificare mai mult decât accesibilă.
În forma în care se dispută în prezent calificările, turneul final care va avea loc în Franţa va primi nu mai puţin de 24 de reprezentative, ceea ce înseamnă că primele două clasate din fiecare grupă se vor califica automat, plus cea mai bună reprezentativă de pe locul 3. De asemenea, restul de patru echipe vor fi alese după un play-off cu meciuri tur-retur, la care vor lua parte restul celorlalte locuri 3.
Preşedintele UEFA, Michel Platini, are însă alte gânduri. Gazeta Sporturilor a prezentat ieri în ediţia online ideile conducătorului de la Nyon, care pare tot mai tentat să le propună federaţiilor adoptarea unui sistem menit să încurajeze seleţionatele puternice, evident, în detrimentul celor mai slabe. În schimb, ca să compenseze acest aspect, Platini doreşte să le dea mai mulţi bani reprezentativelor mai puţin cotate.
Concret, preliminariile ar urma să fie împărţite în două faze distincte. Prima, cu 13 grupe a câte 4 echipe, din care se vor califica direct primele clasate, după numai un singur an de meciuri. Celelalte formaţii ar urma să fie înscrise într-o a doua fază a preliminariilor, tot cu 10-12 grupe, din care tot câştigătoarele ar urma să meargă în Franţa.
Avantajele selecţionatelor care se vor califica din prima fază sunt că acestea vo