O informație fierbinte, primită azi dimineața pe e-mail mi-a atras atenția în mod deosebit prin șocul pe care l-ar putea avea asupra lumii științifice mondiale. Este vorba de măsurarea vitezei neutrinilor, care s-ar părea să depășească viteza luminii. Evident că o asemenea știre trebuie luată cu multă precauție, altfel, teoria relativității a lui Einstein, care a fost verificată și confirmată într-o multitudine de lucrări experimentale, ar trebui pusă sub semnul întrebării.
Un asemenea rezultat însă nu trebuie exclus apriori. Toate progresele în știință au fost realizate prin negarea unor ipoteze sau legi, care ulterior, s-a dovedit ca având un domeniu limitat de aplicabilitate. De aceea și acest rezultat va necesita o dezbatere și mai ales o verificare independentă, cu ajutorul unor experimente suplimentare, care să confirme sau să infirme acest rezultat surprinzător.
Pe scurt, comunicatul CERN de azi prezintă un rezultat anunțat ieri de colaborarea OPERA prin care s-a măsurat viteza neutrinilor produși la CERN și măsurați la o distanță de 730 km depărtare, la laboratorul subteran Gran Sasso (Italia). Viteza neutrinilor muonici măsurată, s-a găsit a fi cu 2.48 x 10-3 % mai mare ca viteza luminii în vid, adică cu cca. 25 părți pe milion peste viteza luminii.
Rezultatele vor fi prezentate azi într-un seminar CERN la ora 17:00 (ora Romaniei) care poate fi urmărit pe web http://webcast.cern.ch.
O informație fierbinte, primită azi dimineața pe e-mail mi-a atras atenția în mod deosebit prin șocul pe care l-ar putea avea asupra lumii științifice mondiale. Este vorba de măsurarea vitezei neutrinilor, care s-ar părea să depășească viteza luminii. Evident că o asemenea știre trebuie luată cu multă precauție, altfel, teoria relativității a lui Einstein, care a fost verificată și confirmată într-o multitudine de lucrări experimentale, ar trebui pusă