Figuri marcante ale Partidului Popular European au promis sprijin pentru Schengen, ceea ce n-a împiedicat înfrângerea din Capitala UE. Aderarea României la Schengen, absorbţia fondurilor europene sau măsurile de combatere a crizei economice au fost discutate, la Bucureşti, de mai mulţi oficiali UE.
Chiar în ziua în care Consiliul Justiţie şi Afaceri Europene a amânat aderarea României la spaţiul Schengen, la Bucureşti a început o reuniune a Partidului Popular European (PPE). Liderii PPE prezenţi au promis sprijin pentru aderarea României la Schengen, blocată chiar din interiorul grupului popularilor europeni. "Noi am discutat foarte serios acest dosar şi le-am răspuns preşedintelui şi premierului că România poate intra în Schengen şi că nu vom accepta ca o ţară a cărui guvern face parte din grupul nostru să blocheze acest lucru", a promis Joseph Daul, liderul grupului PPE din Parlamentul European.
„Există reguli şi regulile nu trebuie schimbate în acest dosar. Rămân la aceeaşi declaraţie clară: noi vom face tot posibilul ca acest dosar să nu fie blocat", a adăugat Daul. Preşedintele PPE, Wilfried Martens, a insistat şi el pe faptul că problema amânării unei decizii privind integrarea României în Schengen "a survenit în familia noastră politică". "Aderarea României la Schengen este o necesitate pentru ţara dumneavoastră şi pentru Europa", a afirmat Martens.
PPE nu are, însă, pârghii la dispoziţie pentru a schimba atitudinea demnitarilor care provin din partide din această formaţiune. Martens a explicat că, la reuniunea PPE cu miniştrii de Interne din UE, ministrul Olandei nici nu a participat. Ori ministrul de Interne al Olandei, Piet Hein Donner este unul dintre cei mai eficienţi adversari ai aderării României la Schengen. Piet Hein Donner este membru al unui partid creştin-democrat, formaţiune care face parte din PPE. Din acelaşi partid provine