Precum nenumărate acţiuni umane, şi necesara reformă din învăţământ conţine efecte colaterale cu diverse grade de periculozitate. Unul dintre acestea, grav, este acela că sunt îndepărtaţi astfel din învăţământ câţiva maeştri care, prin graţia divină, sunt deja la vârsta pensiei.
Abia ajuns la pragul sus-amintit, maestrul şi academicianul Sorin Dumitrescu, cel care susţinea în ultimii ani neuitate şi de neînlocuit cursuri despre icoane, dedicate masteranzilor şi doctoranzilor Universităţii de Arte din Bucureşti, este la rândul său îndepărtat. Nu înţeleg de ce se produce acest fapt cu maeştrii ajunşi la deplinătatea forţei creatoare, tocmai acum, când orice ucenic are mai mare nevoie de ei. Cu siguranţă, este unul dintre efectele perverse ale legii. Lege care putea să prevadă inteligent astfel de situaţii şi să conceadă în consecinţă - cu atât mai apăsat în domeniul artelor. Dar orice magistru adevărat ştie să aducă ştiinţa la nivel de artă. Măcar pentru doctoranzi, marii profesori, maeştrii trebuie să fie consideraţi la valoarea pe care o merită. Idiosincrasiile ori lupta între generaţii sunt realităţi mult prea vulgare pentru a intra în această ecuaţie. Iar necesara împrospătare a resurselor umane şi bine intenţionatul efort de reaşezare pe calea normalităţii a învăţământului românesc nu trebuie să îndepărteze definitiv marile personalităţi, indiferent ce vârstă vor fi având acestea.
…Pe parcursul ultimului curs ţinut de maestrul iconar Sorin Dumitrescu, curs la care am participat în anul universitar recent încheiat, am aflat la un moment dat despre una dintre cele mai puţin cunoscute comori iconografice aflate în Oltenia. Este vorba despre biserica-paraclis a cimitirului Mănăstirii Frăsinei. Se ştie că statutul Mănăstirii Frasinei este unul particular: Sf. Calinic de la Cernica, ierarh pe atunci (secolul al XIX-lea), după ce a refondat, practic, aşeză