O descoperire de senzaţie ar putea arunca în aer un secol de cercetări ştiinţifice. Fizicienii de la acceleratorul de particule din Geneva au descoperit o particulă mai rapidă decât lumina! Teoria relativităţii a lui Albert Einstein ar putea fi astfel în pericol. Teoriile fizicii moderne se bazează pe ideea că nimic nu poate depăşi viteza luminii.
Teoria savanţilor este atât de revoluţionară, încât nici ei nu par convinşi că e posibilă. De aceea, fizicienii de la acceleratorul de particule din Geneva vor publica online descoperirea, vineri, 23 septembrie, după care vor aştepta opiniile altor specialişti.
Dar despre ce este vorba? Concret şi pe înţelesul tuturor, în timpul experimentelor, lumina a parcurs o distanţă de 730 de kilometri în circa 2,4 miimi de secundă. Particulele despre care vorbim au făcut-o însă într-un timp mai scurt, respectiv cu 60 de miliardimi dintr-o secundă mai puţin decât lumina.
Experimentul a fost repetat nu o dată, nici de două ori, ci de nu mai puţin de 15 mii de ori în decursul a trei ani. Chiar şi aşa, savanţii de la Geneva se tem ca nu cumva să fi comis vreo greşeală sistematică în timpul efectuării testului.
Totuşi, de ce e atât de importantă noua teorie? Răspunsul e pe cât de simplu, pe atât de şocant: ea poate răsturna teoriile fizicii moderne, inclusiv teoria relativităţii a lui Albert Einstein. Toate acestea se bazează pe ideea că nimic nu poate depăşi viteza luminii. Dacă această teorie se va dovedi a fi greşită, un secol de cercetări ştiinţifice ar trebui revizuit.
Savanţii nici nu vor să se gândească la implicaţiile acestei descoperiri. Opere din literatura ştiinţifico-fantastică sunt bazate pe ideea potrivit căreia, dacă bariera vitezei luminii poate fi spartă, călătoria în timp, unul dintre visele care fascinează omenirea de secole, poate deveni cel puţin teoretic posibilă!
O descoperi