Într-o perioadă în care toată lumea critică la noi cumulul de materie înghesuit în manualele pe care elevii sunt nevoiţi să le îngurgiteze, unicul cosmonaut român, Dumitru Prunariu, crede că, de fapt, aici se face nu prea multă, ci prea puţină şcoală.
El deplânge dispariţia cursurilor de astronomie, este la curent cu rezultatele examenului de Bacalaureat din acest an, reuşind să transmită cu toate acestea un mesaj optimist: „cine doreşte să înveţe, învaţă".
În acelaşi ton, Prunariu face să pară floare la ureche obţinerea unui brevet de pilot. Trebuie doar să te înscrii la cursurile organizate de Aeroclubul României. Pe gratis, dacă eşti student şi ai până la 23 de ani.
Unicul român care a văzut Pământul de sus dă şi dovadă de modestie: nici el nu se aştepta să fie deţinătorul unui astfel de titlu, trei decenii mai târziu. În anii '80, cooperarea cu URSS în explorarea Cosmosului era abia la început, iar pe atunci comunismul părea veşnic în această parte de lume. După căderea Cortinei de Fier, România nu a ştiut, din păcate, să lege prietenii cu alte state exploratoare ale spaţiului şi a stricat şi relaţia cu Rusia. Aceeaşi Rusie care a găsit căi de a colabora din acest punct de vedere şi cu cei mai mari inamici de demult, americanii.
Un tânăr licean sau student pasionat de Univers, care ar fi dispus să înveţe peste ce i se cere la şcoală şi astronomie, teorii de construcţie a rachetelor şi alte câteva lucruri, ar putea să participe la următoarea selecţie de astronauţi europeni. Şi, cu puţin noroc, România şi-ar putea număra al doilea cosmonaut peste 20 de ani, face calculul Dumitru Prunariu. Revin însă: el este un optimist.