Gerd Leers, ministrul olandez pentru migraţie şi azil, cel care a blocat aderarea României şi Bulgariei în Schengen a fost implicat într-un scandal de proporţii în urma căruia şi-a pierdut postul de primar al oraşului Maastricht după ce a intrat în afaceri cu o companie bulgărească şi şi-a cumpărat două vile la Marea Neagră.
Olandezul a avut de-a face cu afacerişti, dar şi cu justiţia din Bulgaria. În urma acestora, a pierdut şi bani, şi funcţie. Nici el nu a fost „basma curată” aşa cum a relatat presa olandeză şi cea bulgară în urmă cu doi ani. Leers nu doar că nu a acceptat un compromis pe Schengen, ba chiar a contestat faptul că cele două ţări, România şi Bulgaria au ce căuta în UE.
VEZI VIDEO cu declaraţiile lui Gerd Leers, acum ministru olandez, făcute ieri la Bruxelles: Mai vorbim în 2012
Povestea afacerii bulgăreşti cu olandezul Leers
Un sentiment de regret a rămas în urma momentului în care Gerd Leers şi-a anunţat, pe 13 ianuarie 2010, demisia din funcţia de primar al oraşului olandez Maastricht, scria Sofia Echo, în ediţia din 22 ianuarie. În timpul mandatului său de opt ani, Leers era cunoscut ca un primar corect, care a reuşit să se ocupe de unele dintre cele mai dificile probleme ale oraşului. Guvernatorul regional Leon Frissen i-a spus lui Leers că decizia sa este "îndrăzneaţă dar în acelaşi timp o pierdere pentru oraş". Cotidianul olandez Trouw a publicat un editorial sub titlul: "Bravo, domnule primar. Păcat de greşelile minore".
"Greşeala minoră" a lui Leers a fost modul în care a încercat să rezolve singur o afacere la malul mării negre, pe litoralul bulgăresc atunci când a cumpărat două case de vacanţă, în 2006, în oraşul bulgar Byala. Vilele lui Leers, pentru care se spune că ar fi plătit peste 230.000 de euro, faceau parte dintr-un complex dezvoltat de compania bulgară de real estate Marina Black Se