Guvernul şi Fondul Monetar Internaţional au decis ca în acest an să fie numiţi manageri privaţi la nouă companii de stat, urmând ca anul viitor lista acestor companii să fie suplimentată cu încă şase societăţi, se arată în ultima scrisoare de intenţie convenită de cele două părţi.
ZF a încercat să creeze un profil al managerilor pe care headhunterii ar trebui să-i plaseze la conducerea marilor companii de stat, care să conducă afaceri de sute de milioane de euro şi care nu reuşesc să treacă pe profit.
O experienţă de peste 10-15 ani în multinaţionale, la angajatori diferiţi şi în ţări emergente, curajul de a face restructurări masive şi puterea de convingere în negocierile cu sindicatele sunt doat câteva dintre trăsăturile pe care ar trebui să le aibă managerii care urmează să preia conducerea marilor companii de stat.
Poşta Română, Tarom sau CFR Marfă sunt doar câteva din primele companii pentru care s-a stabilit introducerea managementului privat pentru acest an, însă oficialii din Ministerul Economiei au spus că primii manageri privaţi vor intra în atribuţii la finele lunii februarie a anului viitor.
Proiectul de introducere a managementului privat la marile companii de stat reprezintă prima încercare majoră a statului de a moderniza administraţia publică cu ajutorul profesioniştilor.
Propunerea pentru acest proiect a venit de la ministrul economiei Ion Ariton, la începutul acestui an, şi a fost preluată de reprezentanţii FMI şi ai Băncii Mondiale, fiind trecută pe caietul de sarcini pentru România.
Prima etapă importantă din acest proiect - selectarea consultantului pentru elaborarea caietului de sarcini necesar pentru licitaţia în care se vor alege head-hunterii care vor recruta viitorii manageri privaţi - aproape că s-a încheiat. La finele săptămânii trecute, reprezentanţii Ministerului Economiei au anunţat că filiala