Israel, un prieten scump pentru Obama. Prea scump? Este întrebarea pe care şi-o pune Le Monde în ziua în care palestinienii ar trebui să ceară recunoaşterea unui stat independent la ONU.
Statele Unite au decis să sprijine Israelul şi să se opună recunoaşterii unui stat palestinian. Dar Washingtonul riscă astfel să îşi risipească şi ultima brumă de simpatie în lumea arabo-musulmană. Israelul e un aliat din ce în ce mai deranjant pentru americani, mai ales că acum are tensiuni şi cu două state importante din regiune, Egiptul şi Turcia.
Israelul obişnuieşte să spună că întotdeauna a avut probleme cu izolarea pe scena internaţională, că din 1947 şi până acum mereu au fost ţări care s-au opus politicii sale. Adevărat şi fals în acelaşi timp, consideră Le Monde. În numai zece zile, ambasadorii israelieni din Turcia, Egipt şi Iordania au fost nevoiţi să părăsească rapid aceste ţări, din cauza degradării relaţiilor bilaterale.
Turcii sunt pe cale să lege un nou parteneriat cu Egiptul şi vor să scoată Israelul din joc. Ca urmare, premierul turc ţine din ce în ce mai multe discursuri în care se simt accente antiisraeliene.
Israelul îşi caută noi parteneri, conchide ziarul, chiar dacă aceştia sunt mai departe. Iar noii parteneri sunt în "Noua Europă", adică Bulgaria, Cehia, Polonia şi poate în primul rând România.
Volksrant: "Români şi bulgari, felicitări, aţi picat examenul!"
Ziarul olandez Volksrant comentează amânarea aderării în Spaţiul Schengen pentru România şi Bulgaria. Este o veste bună, scrie ironic, ziarul.
Ironic sau mai puţin ironic, pentru că ziariştii olandezi ar putea chiar să creadă că e o veste bună. "Români şi bulgari, felicitări, aţi picat examenul!", e titlul din ziar. Teoria jurnalului este următoarea: cât timp cele două ţări sunt sub supravegherea Bruxelles-ului, mai există o speranţă că lucrurile s